Pšeničná mouka celozrnná
Dostupná balení
1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg
Celozrnné bochánky
Suroviny
Na 12 bochánků:
Těsto
500 g pšeničné celozrnné mouky
250 – 300 ml vlažné vody
1 kostka droždí
1 lžička cukru
2 lžičky oleje
1 lžíce octa
1,5 lžičky soli
1 lžička kmínu
2 lžičky semínek – lněných, sezamových, dýňových, atd.
Na potírání
100 ml vody
1 lžička soli
½ lžičky octa
Postup
Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem, zalijeme asi třetinou připravené vlažné vody a zamícháme, necháme vzejít kvásek.
Ve větší míse smícháme mouku, semínka, olej, ocet, sůl a kmín s kváskem, přilijeme zbytek vody a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 dílů, které vyválíme do tvaru kuliček, položíme je na plech vyložený pečicím papírem a nakrojíme jedním nebo dvěma řezy po povrchu. Potřeme je vodou smíchanou s octem a solí a necháme ještě alespoň 20 minut dokynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C nejdříve asi 10 minut, kdy bochánky potřeme opět připravenou ochucenou vodou, a dáme dopéct na dalších 10 – 20 minut, v průběhu je ještě několikrát potřeme.
Složky | Množství ve 100g výrobku | Jednotky |
Energetická hodnota | 1141/334 | kJ/kcal |
Tuky | 2,2 | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 | g |
Sacharidy | 62 | g |
z toho cukry | 2,3 | g |
Bílkoviny | 12 | g |
Sůl | <0,01 | g |