Pšeničná mouka celozrnná

Dostupná balení

1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg

Celozrnné bochánky

Suroviny

Na 12 bochánků:

 

Těsto

500 g pšeničné celozrnné mouky

250 – 300 ml vlažné vody

1 kostka droždí

1 lžička cukru

2 lžičky oleje

1 lžíce octa

1,5 lžičky soli

1 lžička kmínu

2 lžičky semínek – lněných, sezamových, dýňových, atd.

 

Na potírání

100 ml vody

1 lžička soli

½ lžičky octa

 

Postup

Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem, zalijeme asi třetinou připravené vlažné vody a zamícháme, necháme vzejít kvásek.

Ve větší míse smícháme mouku, semínka, olej, ocet, sůl a kmín s kváskem, přilijeme zbytek vody a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 1 hodinu kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 dílů, které vyválíme do tvaru kuliček, položíme je na plech vyložený pečicím papírem a nakrojíme jedním nebo dvěma řezy po povrchu. Potřeme je vodou smíchanou s octem a solí a necháme ještě alespoň 20 minut dokynout.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C nejdříve asi 10 minut, kdy bochánky potřeme opět připravenou ochucenou vodou, a dáme dopéct na dalších 10 – 20 minut, v průběhu je ještě několikrát potřeme.

Složky Množství ve 100g výrobku Jednotky
Energetická hodnota 1141/334 kJ/kcal
Tuky 2,2 g
     z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 62 g
     z toho cukry 2,3 g
Bílkoviny 12 g
Sůl <0,01 g