Pšeničná mouka hladká světlá na pizzu

Dostupná balení

1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg

Domácí žampionová pizza

Suroviny

na 2 větší nebo 4 menší pizzy:

 

Těsto

500 g hladké mouky světlé na pizzu

½ kostky droždí

5 lžic olivového oleje

250 – 300 ml vlažné vody

1 lžička cukru

1 lžička soli

 

Rajčatová omáčka

500 g rajčatové pyré

1 menší cibule

2 stroužky česneku

½ lžičky soli

2 lžičky sušených bylinek – oregano, tymián, bazalka

1 lžička oleje

 

Další suroviny

žampiony

mozzarela

šunka

 

Postup

Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme cukrem, zalijeme asi třetinou připravené vlažné vody a zamícháme, necháme vzejít kvásek.

Ve větší míse smícháme mouku, sůl, olej a přidáme i kvásek. Po částech přiléváme vodu a hněteme, dokud se nevytvoří kompaktní hladké těsto, které lze snadno tvarovat a netrhá se ani nelepí. Vytvoříme bochánky – 2 na větší pizzy nebo 4 na menší, zaprášíme moukou a necháme nejméně 1 hodinu kynout.

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku – na oleji osmažíme cibuli nakrájenou najemno, zalijeme ji rajčatovým pyré, osolíme, ochutíme bylinkami a necháme povařit alespoň 15 minut na mírném plamenu, často promícháme. V závěru přidáme rozmačkaný česnek a necháme vychladnout.

Po vykynutí těsto pomocí prstů tvarujeme do tenkých placek, které položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme připravenou omáčkou a poklademe dalšími surovinami – šunkou, nakrájenými žampiony a posypeme strouhanou mozzarelou. Můžeme ještě přidat čerstvé oregáno.

Pizzu pečeme v troubě vyhřáté na 250 – 270°C asi 7 – 10 minut.

Složky Množství ve 100g výrobku Jednotky
Energetická hodnota 1474/348 kJ/kcal
Tuky 1,5 g
     z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 70 g
     z toho cukry 3,0 g
Bílkoviny 12 g
Sůl <0,01 g