Pšeničná mouka hrubá – Zlatý klas
Dostupná balení
1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg
Jahodové kynuté knedlíky
Suroviny
Na 10-12 velkých knedlíků:
Těsto
500 g hrubé mouky
250 ml vlažného mléka
15 g krupicového cukru
½ kostky droždí
1 vejce
½ lžičky soli
Náplň
400 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce
Další suroviny
máslo
několik lžic strouhanky
tvaroh, cukr na posypání, atd.
Postup
Do velké mísy prosijeme mouku, aby se dobře nakypřila a lépe kynula, promícháme se solí. Uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, zalijeme asi třetinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Přidáme vejce a zbylé mléko a postupně hněteme alespoň 20 minut v ruce (nebo 10 minut v robotu) z hrubé lepivé hmoty do hladkého a tvárného těsta. Z takového těsta vytvarujeme váleček, který rozdělíme na stejně velké díly – nemusíme mít 12 velkých knedlíků, klidně vytvoříme více menších dílů.
Z každého utvoříme placku, na kterou vyrovnáme jahody, zabalíme do kuličky a v rukou ještě pořádně uválíme, aby náplň přilnula k těstu bez vzduchových bublin a těsto nemělo na povrchu trhliny. Aby se těsto nepřilepilo, odkládáme připravené knedlíky na vál posypaný moukou a necháme je alespoň 20 minut kynout.
Vaříme v osolené vodě asi 5 – 7minut z každé strany. Hotové knedlíky propíchneme špejlí, aby vyšla přebytečná pára a knedlíky se nesrazily, a potřeme je rozpuštěným máslem, aby povrch neosychal.
Podávejte polité máslem a posypané opraženou strouhankou, případně pocukrované, se šlehačkou nebo tvarohem, apod.
Složky | Množství ve 100g výrobku | Jednotky |
Energetická hodnota | 1474/348 | kJ/kcal |
Tuky | 1,5 | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 | g |
Sacharidy | 71 | g |
z toho cukry | 3,0 | g |
Bílkoviny | 11 | g |
Sůl | <0,01 | g |