Pšeničná mouka hrubá – Zlatý klas

Dostupná balení

1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg

Jahodové kynuté knedlíky

Suroviny

Na 10-12 velkých knedlíků:

 

Těsto

500 g hrubé mouky

250 ml vlažného mléka

15 g krupicového cukru

½ kostky droždí

1 vejce

½ lžičky soli

 

Náplň

400 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce

 

Další suroviny

máslo

několik lžic strouhanky

tvaroh, cukr na posypání, atd.

 

Postup

Do velké mísy prosijeme mouku, aby se dobře nakypřila a lépe kynula, promícháme se solí. Uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, zalijeme asi třetinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Přidáme vejce a zbylé mléko a postupně hněteme alespoň 20 minut v ruce (nebo 10 minut v robotu) z hrubé lepivé hmoty do hladkého a tvárného těsta. Z takového těsta vytvarujeme váleček, který rozdělíme na stejně velké díly – nemusíme mít 12 velkých knedlíků, klidně vytvoříme více menších dílů.

Z každého utvoříme placku, na kterou vyrovnáme jahody, zabalíme do kuličky a v rukou ještě pořádně uválíme, aby náplň přilnula k těstu bez vzduchových bublin a těsto nemělo na povrchu trhliny. Aby se těsto nepřilepilo, odkládáme připravené knedlíky na vál posypaný moukou a necháme je alespoň 20 minut kynout.

Vaříme v osolené vodě asi 5 – 7minut z každé strany. Hotové knedlíky propíchneme špejlí, aby vyšla přebytečná pára a knedlíky se nesrazily, a potřeme je rozpuštěným máslem, aby povrch neosychal.

Podávejte polité máslem a posypané opraženou strouhankou, případně pocukrované, se šlehačkou nebo tvarohem, apod.

Složky Množství ve 100g výrobku Jednotky
Energetická hodnota 1474/348 kJ/kcal
Tuky 1,5 g
     z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 71 g
     z toho cukry 3,0 g
Bílkoviny 11 g
Sůl <0,01 g