Pšeničná mouka polohrubá T 550

Dostupná balení

1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg

Vánočka s rozinkami

Suroviny

Na 2 menší vánočky:

 

500 g pšeničné polohrubé mouky

1 kostka droždí

100g másla

1 vejce + 2 žloutky

80 g moučkového cukru

½ balíčku vanilinového cukru

120 ml mléka

špetka soli

kůra z ½ citronu

2 hrsti rozinek

100 ml rumu

mandle na posypání

2 bílky na potření

 

Postup

V misce necháme alespoň ½ hodiny namáčet rozinky v rumu.

Do velké mísy nasypeme mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou, uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme moučkovým a vanilinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.

Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a namočené rozinky i s rumem a vypracujeme těsto, to přikryjeme utěrkou a necháme 1 a ½ hodiny kynout.

Těsto rozdělíme do dvou částí, každou ještě rozdělíme na 6 – 7 dílů a uválíme z nich stejně dlouhé hady. Spodní díly vánoček upleteme buď ze 4 válečků a nebo ze 3 větších, horní část upleteme ze tří a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Aby se vánočky nesvalily, můžeme do nich zapíchnout několik pomocných špejlí. Necháme alespoň ½ hodiny dokynout.

Vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme mandlemi (mandle můžeme i zapíchat) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 – 190°C na cca 30 – 35 minut. V průběhu zkoušíme špejlí, pokud se těsto již nelepí, jsou vánočky hotové.

 

Složky Množství ve 100g výrobku Jednotky
Energetická hodnota 1474/348 kJ/kcal
Tuky 1,5 g
     z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 71 g
     z toho cukry 3,0 g
Bílkoviny 11 g
Sůl <0,01 g