Pšeničná mouka polohrubá T 550

Dostupná balení

1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg

Vánočka s rozinkami

Suroviny

Na 2 menší vánočky:

 

500 g pšeničné polohrubé mouky

1 kostka droždí

100g másla

1 vejce + 2 žloutky

80 g moučkového cukru

½ balíčku vanilinového cukru

120 ml mléka

špetka soli

kůra z ½ citronu

2 hrsti rozinek

100 ml rumu

mandle na posypání

2 bílky na potření

 

Postup

V misce necháme alespoň ½ hodiny namáčet rozinky v rumu.

Do velké mísy nasypeme mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou, uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme moučkovým a vanilinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.

Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a namočené rozinky i s rumem a vypracujeme těsto, to přikryjeme utěrkou a necháme 1 a ½ hodiny kynout.

Těsto rozdělíme do dvou částí, každou ještě rozdělíme na 6 – 7 dílů a uválíme z nich stejně dlouhé hady. Spodní díly vánoček upleteme buď ze 4 válečků a nebo ze 3 větších, horní část upleteme ze tří a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Aby se vánočky nesvalily, můžeme do nich zapíchnout několik pomocných špejlí. Necháme alespoň ½ hodiny dokynout.

Vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme mandlemi (mandle můžeme i zapíchat) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 – 190°C na cca 30 – 35 minut. V průběhu zkoušíme špejlí, pokud se těsto již nelepí, jsou vánočky hotové.

 

SložkyMnožství ve 100g výrobkuJednotky
Energetická hodnota1474/348kJ/kcal
Tuky1,5g
     z toho nasycené mastné kyseliny0,3g
Sacharidy71g
     z toho cukry3,0g
Bílkoviny11g
Sůl<0,01g