Pšeničná mouka polohrubá T 550
Dostupná balení
1 kg, 15 kg, 25 kg, 40 kg
Vánočka s rozinkami
Suroviny
Na 2 menší vánočky:
500 g pšeničné polohrubé mouky
1 kostka droždí
100g másla
1 vejce + 2 žloutky
80 g moučkového cukru
½ balíčku vanilinového cukru
120 ml mléka
špetka soli
kůra z ½ citronu
2 hrsti rozinek
100 ml rumu
mandle na posypání
2 bílky na potření
Postup
V misce necháme alespoň ½ hodiny namáčet rozinky v rumu.
Do velké mísy nasypeme mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou, uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme moučkovým a vanilinovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a namočené rozinky i s rumem a vypracujeme těsto, to přikryjeme utěrkou a necháme 1 a ½ hodiny kynout.
Těsto rozdělíme do dvou částí, každou ještě rozdělíme na 6 – 7 dílů a uválíme z nich stejně dlouhé hady. Spodní díly vánoček upleteme buď ze 4 válečků a nebo ze 3 větších, horní část upleteme ze tří a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Aby se vánočky nesvalily, můžeme do nich zapíchnout několik pomocných špejlí. Necháme alespoň ½ hodiny dokynout.
Vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme mandlemi (mandle můžeme i zapíchat) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 – 190°C na cca 30 – 35 minut. V průběhu zkoušíme špejlí, pokud se těsto již nelepí, jsou vánočky hotové.
Složky | Množství ve 100g výrobku | Jednotky |
Energetická hodnota | 1474/348 | kJ/kcal |
Tuky | 1,5 | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 | g |
Sacharidy | 71 | g |
z toho cukry | 3,0 | g |
Bílkoviny | 11 | g |
Sůl | <0,01 | g |