Špagety

Dostupná balení

500 g, 5 Kg, 10 Kg

Špagety carbonara

Suroviny

Na 2 porce:

 

100 g slaniny

50 g parmezánu

3 žloutky

trošku čerstvé bazalky

pepř

 

Suroviny na těstoviny

200 g špaget

1 zarovnaná lžíce soli na těstoviny

2 litry vody na těstoviny

 

Postup

Ve velkém hrnci dáme vařit vodu na těstoviny. Jakmile dojde k varu, přidáme do hrnce sůl a rozmícháme. Až se voda začne opět vařit, přidáme těstoviny a důkladně je promícháme, aby se k sobě nelepily. Jakmile těstoviny dovaříme, slijeme je tak, aby nám asi 250 ml vody zbylo, odložíme v hrnku.

Než se těstoviny uvaří, nakrájíme slaninu na menší kostičky a opražíme na rozpálené velké pánvi bez přidávání dalšího tuku dozlatova. Slaninu odstavíme, ale tuk ze slaniny nevyléváme. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, menší část smícháme se žloutky a polovinou odložené těstovinové vody, důkladně žloutkovou omáčku promícháme vidličkou.

Pánev se slaninou znovu ohřejeme, přilijeme zbývající vodu z těstovin a zamícháme, přidáme těstoviny, opepříme a chvilku mícháme, aby se těstoviny se slaninou spojily a voda se odpařila a vsákla.

Hned pánev opět odstavíme z plamenu a pak rychle k těstovinám vlijeme žloutkovou směs a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne krémová omáčka. Žloutky by se měly ohřát, zhoustnout, ale neměly by se srazit.

Hotové jídlo rozdělíme do talířů, posypeme zbývajícím parmezánem a dozdobíme lístky bazalky.

Složky Množství ve 100g výrobku Jednotky
Energetická hodnota 1490/351 kJ/kcal
Tuky 1,8 g
     z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g
Sacharidy 72 g
     z toho cukry 4,1 g
Bílkoviny 10 g
Sůl <0,01 g